6 پیشنهاد برای شادی روح اموات
شاد کردن روح اموات شوخی نیست!
برخی از افراد به اشتباه، شادی روح درگذشتگان را تنها یک استعاره یا تشبیه میدانند و بر این باورند اگرچه ممکن است اعمال بازماندگان در جایگاه اُخروی اموات تأثیر داشته باشد، اما عبارت «شادی» را نمیتوان برای روح اموات استفاده کرد. امام صادق (ع) در پاسخ به این شبهه میفرمایند: «همان گونه که زندگان با هدایا، شاد میشوند اهل قبور و برزخیان نیز با ترحم و استغفار که نسبت به آنان میشود؛ شاد میگردند.» پس این پیشنهادات را در زندگی روزمره خود انجام دهید تا هم روح اموات شاد شود، هم اخلاق و کردار شما نیکو شود و هم یاد اموات را فراموش نکنید.
پیامبر اکرم (ص) میفرماید: «مُردگانتان را که در قبرها آرمیده اند، از یاد نبرید. مُردگان شما امید احسان شما را دارند، مُردگان شما زندانی هستند و به کارهای نیک شما رغبت دارند. آنها خود قدرت انجام کاری را ندارند، شما صدقه و دعایی به آنها هدیه کنید.»
خیرات برای اموات
با تمام سختیها و ناراحتیها و تلخیهای سوگ عزیزان یک روز مجبور میشویم، بپذیریم که آنها از این دنیا کوچ کردهاند. با رفتنشان هم احساساتی در وجودمان مردهاند و شادیهایی را از دست دادهایم. حتی اگر نخواهیم هم مجبوریم بپذیریم که بعضی اتفاقها، بعضی روزها و شبها دیگر هرگز دوباره تکرار نخواهد شد.
یکی از بهترین کارهایی که میتوان در این شرایط برای آرامش خود و روح درگذشتگان انجام داد، خیرات است. شاید خنده دار باشد، اما من میگویم اموات وقتی از این دنیا میروند شکموتر میشوند! نیازشان هم به ما بیشتر می شود چون دستشان از این دنیا کوتاه میشود. از قدیم خانوادههای داغدار حلوا، شکلات، خرما و … بین دوست و آشنا و همسایه و غریبه پخش میکردند و به طریقی برای امواتشان رزق و روزی به آن دنیا میفر ستادند. در این مقاله برایتان چند پیشنهاد آوردهایم تا روح عزیزانتان را با آن شاد کنید.
قرآن کریم صریحا و شفاف از خیرات برای اموات سخنی نگفته است، اما به یاد گذشتگان بودن، خصوصا طلب مغفرت داشتن برای آنها را بسیار نیکو میداند و به آن تاکید میکند. در احادیث و روایات متعددی از پیامبر (ص) و سایر معصومین (ع) به خیرات برای درگذشتگان اشاره شده است. در برخی از روایات این خیراتها با نام هدیه برای اموات آورده شده اند.
- هدایای معنوی
آیت الله بهجت به خواندن فاتحه و قرائت قرآن برای درگذشتگان سفارش کرده است و میفرمودند:« برای اموات حمد و سوره بخوانید که در واقع نوعی تلفن کردن به آنهاست. اگر متوفی به انجام دادن واجباتی وصیت کرده، حتما به آن عمل کنید. در غیر اینصورت خواندن نماز قضا و نماز مستحبی را فراموش نکنید و ثواب آن را به اموات هدیه دهید. پس برای اینکه روح عزیزانتان را سیراب کنید برایشان با ذکر و فاتحه خیرات بفرستید.»
در حديثى از پيغمبر اكرم(صلى الله عليه وآله وسلم) آمده است كه فرمود: «اِنَّ هدايا الأَحْياء لِلأَمْواتِ الدُّعاءُ وَ الأسْتِغْفارُ»؛ هداياى زندگان براى مردگان، دعا و استغفار است.
پس تا آنجا که ممکن است می بایست برای درگذشتان خود دعا و استغفار کنیم تا روح آن ها بیش از پیش در آرامش قرار بگیرد.
- صدقه
پیامبر اکرم (ص) فرمودند: برای مردگان خود هدیه بفرستید! پرسیدند: هدیه برای آنان چیست؟ فرمودند: صدقه و دعا. (مستدرک الوسائل، جلد 2، صفحه 484، حدیث 23)
یکی از مهمترین اعمالی که در بسیاری از روایات برای حل مشکلات و آمرزش و … برای زندگان و مردگان توصیه شده است صدقه می باشد. صدقه به نیازمندان واقعی تأثیر به سزایی در آمرزش اموات دارد و نکته قابل توجه این است که مبلغ آن با توجه به شرایط مالی شخص می باشد و نیاز نیست حتماً مبالغ کلان صدقه داد. هر فردی در حد توان خود به صورت روزانه یا ماهیانه می تواند صدقه حتی در مبالغ بسیار کم بدهد و مهم استمرار در صدقه دادن است و بسیاری از بزرگان بر صدقه روزانه تأکید فراوانی داشتند.
در روایتی دیگر می فرمایند:
«هر صدقهای که برای مرده داده میشود، فرشتهای آن را میگیرد. در طبقی از نور میگذارد. بر لب قبر میایستد. با صدای بلند میگوید: ای اهل قبور، درود بر شما، بگیرید این هدیه را که بستگان تان برای شما فرستادهاند».(مفاتیح الجنان)
- انجام واجبات و دیون شرعی
انجام مستحبات کمک بسیاری به رفتگان می کند ولی انجام واجبات مانند نماز و روزه قضا و دیون شرعی مانند بدهکاری خمس و زکات و رد مظالم در اولویت خیرات برای اموات باید قرار بگیرد.
درست است که از نظر شرعی انجام واجبات قضای متوفی بر عهده پسر بزرگ او می باشد ولی دیگر بازماندگان که دل در گروی متوفی دارند در صورتی که به هر دلیلی اینکار توسط پسر بزرگ تر انجام نشد در حد توان خود این اعمال را به جا بیاورند. اگر در توان خودشان نیست از اموال میت یا از اموال خودشان انجام واجبات را به افراد مطمئنی بسپارند و دیون شرعی او را بپردازند تا در در عالم برزخ به داد میت خود برسند.
- برپایی مجالس اهل بیت (ع)
یکی از مهمترین اعمالی که در بسیاری از روایات به آن اشاره شده است و ثواب های غیر قابل تصوری برای آن ذکر شده است برپایی مجالس اهل بیت (ع) و خصوصاً مجلس روضه می باشد که می توانید به صورت خانگی در منزل خود با دعوت از روحانیون و مادحین با حضور اعضای خانواده یا همسایه ها این کار را انجام دهید و ثوابش را برای امواتتان بفرستید یا اگر شرایط مهیا نبود به مجالس عزاداری اطراف خود کمک نقدی یا غیر نقدی جهت شادی روح درگذشتگانتان داشته باشید.
- اطعام اطرافیان خصوصاً نیازمندان
به صورت هفتگی یا ماهیانه هر نوع غذایی که می توانید درست کنید و به همسایه ها، بستگان، کودکان کار، نیازمندان و … برسانید. برای اینکار حتماً نیاز نیست در حجم بالا غذا درست کنید و حتی می توانید هر بار کمی غذای خانه خودتان را بیشتر درست کنید و یک پرس را در ماشین بگذارید و در راه به نیازمندانی که می بینید بدهید.
اگر پخت غذا مقدور نبود می توانید بسته های غذایی تهیه و بین آن ها توزیع کنید یا در شرایط اقتصادی امروز که گوشت برای بعضی خانواده ها دست نیافتنی شده، به تنهایی یا با مشارکت دیگر اعضای خانواده و دوستان گوسفندی قربانی کنید و گوشتش را میان نیازمندان توزیع کنید. با این کار هم به واسطه قربانی و هم توزیع گوشت خیرات به امواتتان می رسد. اگر نتوانستید به اندازه مبلغ یک قربانی مشارکت جلب کنید می توانید مبلغ مورد نظر خود را به مؤسسات خیریه و گروه های جهادی که به صورت ماهیانه قربانی دارند برسانید.
- زیارت معصومین (ع) و امام زادگان
هر بار که به به زیارت بارگاه ائمه معصومین (ع) و امامزادگان مشرف شدید زیارت خود را به درگذشتگانتان هدیه کنید و خدا می داند این کار چقدر آن ها را خوشحال می کند. زیارت معصومین (ع) یکی از اعمالی است که دست بسیاری از افراد را در عالم برزخ می گیرد.
اگر در ایام اربعین مشرف شدید به عتبات عالیات حتما نیت کنید و زیارت و قدم هایتان را به امواتتان هدیه کنید. اگر شرایط زیارت معصومین (ع) برای شما مهیا نشد به زیارت امامزادگان شهر خودتان بروید و این کار را هدیه کنید. حتی می توانید افرادی را در حد توان خود به زیارت معصومین (ع) بفرستید و از آن ها بخواهید به نیابت از درگذشتگان شما زیارت کنند گرچه بدون این کار هم ثوابش به رفتگان شما خواهد رسید ولی اگر زیارت به نیابت از آن ها انجام دهند نور علی نور می شود.
جهت درخواست نماز روزه ی قضا برای اموات و عزیزان تون می توانید بر روی دکمه زیر کلیک نمائید
در صورت نیاز به مشاوره می توانید اینجا کلیک نمائید